넷앱, 하이엔드 올플래시 스토리지 플래시레이 출시

삼성전자와 협력하며 엔터프라이즈 시장 정조준

중복제거, 스냅샷 등 FAS시리즈의 다양한 기능 활용 가능

글로벌 스토리지 전문업체 넷앱은 하이엔드 시장을 겨냥한 올플래시 스토리지 솔루션인 플래시레이(FlashRay™)를 출시한다.

플래시레이에 처음 적용된 넷앱의 마스(NetApp® Mars™)는 플래시 스토리지의 효율성을 높여주고, 데이터 이동 및 관리를 지원하는 새로운 스토리지 운영체제(OS)이다.

엔터프라이즈 애플리케이션 환경에 최적화된 플래시레이의 가장 큰 강점은 넷앱의 공유 스토리지 솔루션인 FAS시리즈와 호환이 돼, 플래시 스토리지가 갖고 있는 고유의 장점인 성능과 효율성 향상뿐 아니라 FAS 시리즈의 이점인 중복제거, 스냅샷, 스냅볼트, 데이터 보호, 씬 프로비저닝, 재해복구, 장애처리 등 다양한 기능을 모두 지원한다는 점이다.

타이 맥커니(Ty McConney) 넷앱 플래시 솔루션 총괄 부사장은 "플래시 스토리지가 보급되면서 데이터 센터의 경제성과 성능 모두가 획기적으로 변모하고 있다"며, "실제로 플래시를 IT인프라에 효과적으로 통합시키고자 하는 고객들의 문의가 급증하고 있으며, 이런 상황에서 플래시레이는 업계 최고 수준의 효율성을 토대로 데이터 관리를 단순화하고, 스토리지 성능을 극대화 시킬 것으로 기대한다"고 말했다.

백지호 삼성전자 메모리사업부 메모리 마케팅팀 상무는 "삼성과 넷앱은 엔터프라이즈 고객들의 플래시 투자가 보다 신속히 실현될 수 있도록 그 동안 긴밀히 협력해 왔다"며, "플래시레이와 짝을 이루고 있는 삼성의 플래시 미디어는 미션 크리티컬 애플리케이션 환경에서의 성능을 향상시키고, 엔터프라이즈 데이터 센터의 경제성을 더욱 높여줄 것이다"고 말했다.

한편, 넷앱은 플래시레이 출시로 플래시 포트폴리오를 보다 완벽히 구축하게 됐다. 현재 넷앱은 하이브리드 플래시 솔루션, 올플래시 스토리지 및 올플래시 FAS 솔루션을 제공하고 있다. 특히, 넷앱은 시스코와 공동 개발한 컨버지드 솔루션인 플렉스포드 데이터센터를 통해, 기업들이 데이터 센터 구축에서 클라우드 전환에 이르기까지 모든 환경에서 플래시의 장점을 극대화할 수 있도록 기술 지원을 하고 있다.

금번 출시에는 일부 고객 및 파트너사에 제한적으로 제공될 예정이다. 넷앱은 플래시 전용 스토리지 운영체제인 마스와 공유 스토리지 운영체제인 데이터 온탭의 호환성을 더욱 강화시켜, 내년 초 국내를 포함한 전세계 시장에 플래시레이를 본격 보급할 예정이다.

참고자료 1. 플래시레이 출시 영문 보도자료 원문

NetApp Announces First Shipments of FlashRay Systems
All-Flash Array for the Enterprise Incorporates Patented Technology to Improve the Performance, Efficiency, and Manageability of All-Flash Storage Architectures

SUNNYVALE, Calif.Sept. 17, 2014 — NetApp (NASDAQ: NTAP) today announced its first shipments of FlashRay™, the company’s purpose-built all-flash storage array with the new NetApp® Mars™ operating system. FlashRay is designed from the ground up to improve the performance, efficiency, and manageability of all-flash storage architectures used in enterprise application environments.

The new system combines the benefits of all-flash storage technology with patented and patent-pending NetApp technology to provide breakthrough performance, storage efficiency, data protection, and data management. NetApp’s “no-compromise” approach to flash storage helps customers achieve maximum enterprise application performance at a lower cost. FlashRay began shipping this month to targeted customers and partners.

“Flash storage is dramatically changing data center economics and performance,” said Ty McConney, vice president, Flash Solutions, NetApp. “Increasingly customers are looking to an industry leader like NetApp to help them evolve their IT approaches and effectively integrate flash into their infrastructure. Like NetApp Data ONTAP, FlashRay is designed from the ground up and helps customers to remove compromise from consideration when assessing flash alternatives. This new platform will revolutionize storage by delivering maximum performance and simplified data management with low-cost media and the industry’s most efficient storage approach.”

NetApp's enterprise-class flash technology and solutions address every flash-accelerated workload requirement. The portfolio includes the company’s E-Series and FAS hybrid flash arrays and its EF-Series and all-flash FAS all-flash arrays. Complementing these platforms are FlexPod Datacenter[1] with all-flash FAS arrays and NetApp’s support and professional services to help organizations decide how to best realize the full benefits of flash in their current and future environments from the data center to the cloud.

“Samsung and NetApp have been working closely to help enterprise customers realize faster time-to-value for their flash investment,” said Jeeho Baek, vice president, Memory Marketing, Samsung Electronics. “Our advanced flash media, coupled with NetApp FlashRay, will improve the performance of mission-critical applications, and the economics of the enterprise data centers in which they run.”

Mars OS—Breaking Down the Barriers for Enterprise-Class Flash Storage
The NetApp engineering team developed Mars OS to address the current and future challenges of flash storage performance, data efficiency, data management, and mobility across platforms and environments. The system includes technology built from the ground up to address the unique challenges of flash storage, as well as incorporates intellectual property from NetApp’s extensive portfolio.

Among the innovations in this release are patented technologies related to “always-on” in-line efficiency and a variable-length block layout that together minimize the I/O activity to flash, increase the effective capacity, and deliver high throughput at consistent submillisecond latency. These features enable customers to address a wide range of workloads. FlashRay provides the ability to seamlessly upgrade to future solid-state technologies to further drive down the cost of all-flash storage.

“NetApp has defined an innovative approach to flash across its portfolio. We’ve deployed FlashRay in our testing environment and recognized its ability to combine the always-on efficiencies with performance,” said Doug Katz, Data Center Practice Manager of Georgia, Presidio. “FlashRay will be a solid addition to NetApp’s data efficiency for the enterprise.”

As part of the company’s roadmap, NetApp will tightly integrate the Mars OS with the NetApp Data ONTAP software. Staying true to its heritage as a data management pioneer, NetApp will enable seamless data mobility among its platforms, enabling enterprises to move data to the right storage tier as part of a comprehensive data lifecycle management strategy. Scale-out technologies will enable the seamless addition of performance and capacity as needed.

Availability
This initial release of FlashRay flash storage array is available to select customers and partners. For more information and to stay updated on the latest FlashRay news, visit www.netapp.com/flash.

Additional Resources

넷앱 페이스북 (www.facebook.com/netappkorea)
넷앱 트위터 (twitter.com/netapp_korea)

[한국넷앱]